Rudens sezona grāmatvedībā

monētu kaudzīte uz mājas miniatūras

Grāmatvedība ir viena no profesijām, kuru tiešā veidā ietekmē gada ritējums un sezonalitāte, to ietekmē ne tikai atskaišu un gada pārskatu stingrie iesniegšanas termiņi, bet arī likumdošanas izmaiņas, kas visbiežāk tiek veiktas rudenī. Grāmatvedības biroja Corsax.lv eksperti apkopojuši pārdomas par būtiskākajām lietām, kas grāmatvežiem darāmas rudenī.

Informācijas apkopošana

Katra kalendārā gada beigas ir kā viens nogrieznis uzņēmuma darbībā, jo tiek apkopota informācija, kas nepieciešama gada pārskatam. Dažos uzņēmumos gan pārskati netiek veidoti par kalendāro gadu, bet tiek izvēlēts cits laika periods, taču lielākoties tomēr arī grāmatvedības gads noslēdzas 31.decembrī. Līdz ar to grāmatveži pamazām var ķerties pie inventarizācijām, dažādiem kopsavilkumiem, atskaitēm, salīdzināšanas aktiem un tamlīdzīgiem dokumentiem. Gada pārskats ir apjomīgākais grāmatvedības dokuments, tas ir kā visa gada kopsavilkums, kas ietver visus būtiskākos gada finanšu notikumus uzņēmumā un atspoguļo situāciju “makā” gada beigās.

Likumu izmaiņas

Laikā, kad valdība sastāda nākamā gada budžetu, mēdz mainīties arī nodokļu likmes un citi grāmatvežu darbu ietekmējoši jautājumi, tāpēc šajā laikā ir īpaši svarīgi sekot līdzi valdības lēmumiem, pieņemtajiem un topošajiem grozījumiem likumos un Ministru kabineta noteikumos. Līdz ar to šis ir laiks, kad grāmatvežiem aktīvi ir jāmācās, jāapmeklē dažādi semināri, jāiepazīstas ar aktuālo informāciju profesionālajos medijos.

Decembra klasika

Tā kā decembrī mainās praktiski jebkura uzņēmuma ikdiena, tā ietekmē arī grāmatvežu darbu. Rodas jautājumi, kas aktuāli vien decembrī. Kā grāmatot darbinieku un viņu bērnu dāvanām iztērēto naudu? Cik maksāt par darbu svētku dienās? Kādi nodokļi jāmaksā no prēmijām darbiniekiem? Kādi aspekti jāņem vērā, izmaksājot dividendes uzņēmuma īpašniekiem? Ko darīt ar projektiem, kas sākti viena gada beigās, bet tiks pabeigti nākamajā gadā? Kādas izmaiņas jāveic grāmatvedības sistēmā, ja preces un pakalpojumi decembrī tiek pārdoti ar atlaidēm?

Ja jūsu uzņēmuma grāmatvedis gada beigām ir pārslogots vai vienkārši vēlas vairāk laika veltīt svētku gaidīšanai, aicinām sazināties ar Corsax.lv – esam gatavi atbalstīt ar jebkura apjoma grāmatvedības darbiem. Ārpakalpojumā varam nodrošināt gan gada pārskata sastādīšanu, gan vienkārši sniegt konsultācijas par neskaidriem jautājumiem.